کودک و اینترنت

کودک و اینترنت

کودکان و نوجوانان ما از همان دوران ابتدایی زندگی با اینترنت موبایل تبلت و رایانه آشنا شده‌اند و مهارت لازم برای استفاده از این ابزارها را کسب نموده‌اند اما آنچه موجب نگرانی والدین و مربیان است عدم رشد ذهنی آن‌ها برای کسب آمادگی و مهارت برای مواجهه با آسیب‌های فضای مجازی و گرفتار نشدن در دام سودجویان و تبهکاران است. لذا والدین و مربیان وظیفه‌دارند تا با تلاش برای افزایش سواد رسانه‌ای و مهارت‌های فنی و علمی کودکان به موضوع کودک و اینترنت توجه بیشتری داشته باشند.

سؤالات مهم

برای تقویت مهارت‌های سوادآموزی و دانش رایانه فرزند خود می‌توانید این پرسش‌ها را با وی مطرح کنید

  1. ایده اصلی چیست؟
  2. چه کسی در حال صحبت کردن است؟
  3. آیا یک شخص، سازمان، شرکت، دولت و یا آژانس است؟
  4. چرا این اطلاعات در اینجا قرارگرفته‌اند؟ آیا هدفی از این کار بوده است؟
  5. آیا این سایت تلاش می‌کند تا چیزی به من بفروشد؟
  6. آیا این سایت تلاش می‌کند تا چیزی را باور کنم؟
  7. آیا این سایت تلاش می‌کند تا کاری را انجام دهم؟
  8. آیا بخش “درباره این سایت” در صفحه وب‌سایت وجود دارد؟
  9. حقایقی که پشتیبان ایده اصلی هستند از کجا ناشی می‌شوند؟
  10. ایده اصلی به چه صورتی ارائه‌شده است؟
  11. در قالب عکس، متن، تاریخچه‌های شخصی، نظرات و یا از طریق پژوهش؟ قالب اطلاعات چگونه شیوه تفکر من درباره اطلاعات را تغییر می‌دهد؟ به‌عنوان‌مثال، آیا عکس‌ها و داستان‌های شخصی باورپذیرتر از کلمات هستند؟
  12. چه چیزی مفقود و یا نادیده گرفته‌شده است؟ می‌توانید درباره اطلاعاتی که توسط سایت موردنظر پوشش داده نشده‌اند، تفکر کنید؟ آیا افراد و نظرات مشخصی غایب هستند؟
  13. چه کسی اهمیت می‌دهد؟
  14. چرا اطلاعاتی که در این سایت ارائه‌شده‌اند، اهمیت دارند؟
  15. اینترنت می‌تواند کودکان را سرگرم کند و بر مهارت‌های آنها بی افزاید. اما زمان استفاده از آن چگونه باید کنترل شود؟ شما چگونه می‌توانید از خطرات آن برای فرزندتان جلوگیری کنید؟

کودکان از سنین پایین استفاده از کامپیوتر را آغاز می‌کنند. زمانی که وارد مدرسه می‌شوند، برای برقراری ارتباط با دوستان و انجام تکالیف مدرسه، از کامپیوتر استفاده می‌کنند. اینترنت به‌راحتی می‌تواند برای کودکتان خطرناک شود. شبکه‌های اجتماعی راهی برای برقراری ارتباط میان غریبه‌ها با کودکتان است.

قانون سنی استفاده کودکان از اینترنت

اگر شما برای استفاده کودکتان از اینترنت قانون بگذارید و نظارت کافی داشته باشید، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

تا ۵ سالگی

کودکان در سن ۲ تا ۳ سالگی استفاده از کامپیوتر را آغاز می‌کنند. سایت‌های بسیاری وجود دارد که برای کودکان مفید است اما لازم است آنها در کنار والدین خود، به جستجو بپردازند. در این صورت آنها چگونگی استفاده از کامپیوتر را نیز بهتر یاد خواهند گرفت. اگر وقت یا حوصله کافی برای نشستن در کنار کودکتان ندارید، بهتر است به او نیز اجازه این کار را ندهید. شما تنها کسی هستید که باید سایت‌های مجاز را به او نشان دهید.

سن ۶ تا ۱۰

در این سن کودکان بیشتر خودشان به جستجو در اینترنت می‌پردازند، بنابراین باید به آنها آزادی بیشتری داد اما نظارت را فراموش نکنید. شما می‌توانید سایت‌های غیرمجاز برای او را حذف یا از موتورهای جستجوگر مخصوص کودکان استفاده کنید. در این سن باید قوانین بیشتری برای کودکتان ترتیب دهید. از او بخواهید که هنگام استفاده از کامپیوتر در فضایی باز مانند اتاق نشیمن بنشیند یا تنها زمان‌هایی که شما در خانه هستید از آن استفاده کند. زمان کار با آن را نیز محدود کنید. لازم است او را از خطراتی که با آن مواجه است، آگاه کنید. از او بخواهید هنگام بروز مشکلات، به شما مراجعه کند.

سن ۱۱ تا ۱۵

در این سن کودکان علاقه دارند در شبکه‌های اجتماعی عضو شوند. ضروری است به آنها بگویید اطلاعات شخصی خود را با دیگران به اشتراک نگذارند یا حتی بدتر، بدون هماهنگی با شما دوستان مجازی خود را ملاقات نکنند. از او بخواهید درباره دوستان جدید و فعالیت‌هایش در اینترنت با شما صحبت کند.

بالای ۱۵ سال

کودک نوجوان شما در این سن دوست دارد از قوانینی که شما برای او وضع کرده‌اید، سرپیچی کند و آزادانه‌تر در اینترنت جستجو کند. اگر شما تا این سن او را کنترل کرده باشید، هیچ نگرانی وجود ندارد، زیرا او به خطرات اینترنت آگاه شده است.

https://familyweb.ir

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

جدیدترین ها در این موضوع

جستاری پیرامون ازدواج حضرت خديجه (سلام‌الله)

جستاری پیرامون ازدواج حضرت خديجه (سلام‌الله)

ضرورت دارد که زندگی‌نامه اولین بانوی مدافع اسلام، بیشتر مورد کاوش و بررسی واقع شود. در راستای هدف مذکور، این مقاله در پی معرفی و شناساندن این بزرگ‌بانوی اسلام و تبیین مباحثی پیرامون ازدواج حضرت خدیجه سلام‌الله علیها است...
جایگاه مسجد در تربیت تبلیغی جامعه

جایگاه مسجد در تربیت تبلیغی جامعه

مسجد سهم بسزایی در تربیت تبلیغی جامعه دینی بر عهده دارد. همچنان که قرآن در شماری از آیات خود به این مهم اشاره کرده است. سیره عملی پیامبران الهی (علیهم السلام) نشان از این مهم دارد که مسجد مهم‌ترین سنگر عرصه تربیت تبلیغی و تبلیغ تربیتی این انوار الهی بوده‏ است...
ویژگی‌‌های معلمان تربیت دینی از منظر نهج‌البلاغه

ویژگی‌‌های معلمان تربیت دینی از منظر نهج‌البلاغه

یافته های پژوهش مدل فعالیت‌های معلمان را در دو بخش آمادگی و اصلی نشان می‌دهد. فعالیت های آمادگی اشاره به اقداماتی دارد که قبل از شروع امر تدریس لازم است معلم آن ها را انجام دهد که خود به دو بخش فعالیت های شناختی و عملی تقسیم می شود. بخش دوم شامل فعالیت های اصلی معلم است که چهار بخش را در بر می گیرد: انتقال مبانی، کاربرد روش ها، جهت گیری جریان تربیت در راستای رسیدن به اهداف و در نهایت ارزشیابی.

پر بازدیدترین ها

راه‌های تربیتی دور کردن ذهن و قلب، از افکار و تخیلات شیطانی

راه‌های تربیتی دور کردن ذهن و قلب، از افکار و تخیلات شیطانی

چگونه می‌توان افکار و تخیلات شیطانی را از ذهن و قلب خود دور کرد؟ انسانی كه برای تهذیب روح و تربیت دینی خود قدم برمی‌دارد، شیطان رأی قوه متخیله او را به‌جای وحی و عقل می‌نشاند و موهوم و مُتَخَیل را معقول جلوه می‌دهد...
راه‌کارها و شیوه‌های خداشناسی کودکان از نگاه قرآن و حدیث

راه‌کارها و شیوه‌های خداشناسی کودکان از نگاه قرآن و حدیث

با اینکه اسلام به تربیت دینی و اسلامی کودکان بسیار اهمیت داده است، ولی از پرسش‌هایی که کودک درباره خدا می‌کند باید فرار کرد، و هیچ راه‌حلی ارائه نداده است...
میزان تأثیر وراثت و ژنتیک در تربیت

میزان تأثیر وراثت و ژنتیک در تربیت

اینکه گاهی مسئله جبر پیش می‌آید و فرد خویش را در فلان مسئله محکوم می‌داند و به واسطه توارث توان مقابله‌ای با آن نمی‌بیند، همگی از مسائلی است که می طلبد میزان تأثیر ژنتیک و وراثت را مورد بررسی قرار دهیم.
Powered by TayaCMS