توصيه‌ى یازده‌گانه از آیت‌الله عبدالكريم حق‌شناس

توصيه‌ى یازده‌گانه از آیت‌الله عبدالكريم حق‌شناس

بيانات اخلاقى - معنوی آيت‌الله حق‌شناس در جان آدمى اثر فراوانى مى‌گذاشت و شنونده را در مسير اخلاق و معنويت حركت مى‌داد. مطالب ايشان مبتنى بر آيات و روايات بوده و به‌مناسبت از اشعار و حكايات نیز استفاده مى‌كردند. مهم‌ترين مطالبى كه ايشان بارها برای رسیدن به درجات عالی معنوی توصيه مى‌كردند، چنين است:

  1. خواندن نماز شب:

«اولین مرحله از سفر الى‌الله سحرخيزى است. آب حيات درون تاريكى شب به‌دست مى‌آيد. شيطان سعى فراوانى دارد كه ما را از سحرخيزى باز دارد. امام حسن عسكرى (ع) مى‌فرمايد: سفر الى‌الله جز به احياى شب طى نمى‌شود». روزى فرمودند: فرش‌هاى خانه من شاهد اشك‌ها و نماز شب من بوده است. من از اعضا و جوارح خود شرمنده‌ام كه اين همه به آنها زحمت دادم.

  1. حضور در درس اخلاق:

حضور در درس اخلاق را نياز همگان مى‌دانستند. خواندن كتاب «جامع السعادات» را بسيار توصيه كرده و درس مى‌داند. جوانان را به حضور در جلسه موعظه و اخلاق توصيه کرده و مى‌فرموند: «در جلسات موعظه ملائكه حضور دارند و بدها را به ميمنت حضور خوب‌ها مى‌بخشند. خودبينى و بزرگ‌بينى و تكبر را از ما مى‌گيرند و عزت و سربلندى به ما عطا مى‌كنند». علاوه بر استاد اخلاق، داشتن يك رفيق خوب و هشيار را شرط راه مى‌دانستند. خودشان نيز در دوران طلبگى دوستان مناسبى را برمى‌گزيدند كه از آنها مى‌توان به آيت‌الله حاج شيخ على مشكينى اشاره كرد.

  1. ترك غيبت:

ايشان بارها به ترك غيبت توصيه مى‌كرد و آن را گناه اول عالم به‌حساب مى‌آورند. ايشان نكات دقيق مسئله غيبت را به مردم ياد مى‌داد و آنان را از انجام آن برحذر مى‌داشت. در اصل بر حفظ زبان اصرار فراوانى داشتند. به جوانان مى‌فرمود: مواظب زبانتان باشيد تا خدا حاجتتان را برآورده کند.

  1. نماز اول وقت:

اولين توصيه به كسى كه خدمت ايشان مى‌رسيد این بود که به نماز اول وقت توجه کن. به دانش‌آموزان مى‌فرموند: اگر نمازت را اول وقت بخوانید، قبولى تو را در امتحانات تضمين مى‌كنم.

  1. اهتمام به زيارت عاشورا:

براى برآورده‌شدن خواسته‌ها، خواندن زيارت عاشورا را ـ با دستور خاصى ـ توصيه مى‌كرد و آن را بسيار مجرب مى‌دانستند. دستور چگونگى زيارت عاشوراى ايشان از حضرت آيت‌الله العظمى بروجردى بود. در اين شيوه ابتدا يكصد مرتبه تكبير و سپس يك‌بار سلام و لعن زيارت خوانده شود، سپس زيارت عاشورا را آغاز و تا اول لعن قرائت كنید. در اينجا برخيزید، دو ركعت نماز به حضرت ابا عبدالله هديه كنید و پس از نماز، صد مرتبه تكبير بگويید و دوباره متن زيارت عاشورا را بخوانید. آنگاه لعن و سلام را صد مرتبه تكرار و زيارت را تمام كنید و بعد دو ركعت نماز زيارت بخوانید. اين عمل را بايد چهل روز به‌طور مستمر به‌جا آورد. ايشان مسائل بسيار مهم را با اين شيوه حل مى‌فرمود.

  1. برپايى روضه:

از ديگر توصيه‌هاى ايشان برپايى روضه به‌ويژه روزه حضرت على اصغر (ع) بود.

  1. تدبر در قرآن:

ايشان توصيه فراوانى به تدبر در قرآن مى‌كردند و فرمايش پيامبر (ص) را كه مى‌فرمايند: «افضل اعمال امتى قراءة القرآن مع التدبر» گوشزد مى‌كرد. از منظر ايشان مطالعه تفسير از مصاديق تدبر است.

  1. توجه به هدايت:

از توجهات فراوان ايشان مسئله هدايت بود. ایشان تمام همت خويش را در مسير هدايت گمراهان به صراط مستقيم قرار داده بود.

  1. تشويق به درس خواندن:

ايشان در تمام مدت جنگ، وظيفه تبليغ و وعظ را ترك نكردند و مباحثه و تدريس ایشان همچنان برقرار بود. از توصيه‌هایشان به طلاب، تشويق به درس‌خواندن و اتلاف‌نكردن وقت بود.

  1. رعايت حال خانواده:

ايشان به رعايت حال خانواده و پدر و مادر اصرار داشت. يكى از مداحان تهران مى‌گويد: «ايام محرم شب‌ها دير به منزل مى‌آمدم، خانواده ناراحت مى‌شدند، بحث ميان ما رخ داد و من از خانواده ناراحت شدم. صبح به مدرسه امين‌الدوله رفتم. ميرزاى حق‌شناس با طلبه‌ها صحبت مى‌كرد. من هم گوشه‌اى نشستم. حضرت آقاى حق‌شناس به طلبه‌ها مى‌گفت بايد مراعات خانواده را كرد، حتى اگر شب‌ها دير منزل آمديد و خانواده با شما بحث كرد، شما نبايد چيزى بگوييد. من هم مطلب را گرفتم و از عمل خود پشيمان شدم».

  1. توجه به امام زمان(عج):

ايشان به توجه به امام زمان (عج) بسيار توصيه مى‌كرد. يكى از طلاب از ايشان خواسته بود مطلبى در اين رابطه بگويد. فرموده بود: من چه بگويم وقتى تمام رگ‌هاى بدنم يا صاحب الزمان مى‌گويد.

 

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

جدیدترین ها در این موضوع

آیه «وَ وَجَدَكَ عائِلاً فَأَغنى»، قطره ای از دریای فضائل بی نظیر حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها)

آیه «وَ وَجَدَكَ عائِلاً فَأَغنى»، قطره ای از دریای فضائل بی نظیر حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها)

بسیاری از مفسران شیعه و سنی در تفسیر آیه «وَ وَجَدَكَ عائِلاً فَأَغنى»، تصریح کرده اند بی نیازی رسول خدا (صلی الله علیه وآله) به واسطه اموالی بوده است که حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها)، مجاهدانه و مخلصانه آن اموال را به پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله)، تقدیم فرمود. از این رو می توان آیه مذکور را در واقع، قطره ای از دریای فضائل بی نظیر حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها) تلقی کرد.
پاسخ به سخنان خلاف اسلام مولوی محمد عثمان قلندرزهی امام جمعه مسجد الخلیل خاش

پاسخ به سخنان خلاف اسلام مولوی محمد عثمان قلندرزهی امام جمعه مسجد الخلیل خاش

سالیان متمادی است که مولوی محمدعثمان قلندرزهی، امام جمعه مسجد جامع الخلیل خاش، در خطبه‌های نماز جمعه یا در درس تفسیر خود یا در سخنرانی‌های خود که غالب آن‌ها در کانال رسمی دفتر او به‌صورت کلیپ یا صوت یا متن منعکس شده است، مباحثی در میان سخنرانی‌های خود مطرح می‌کند که پیامد آن چیزی جز تکفیر مسلمانان و مشرک دانستن آن‌ها و ترویج عقیده وهابیت تکفیری نیست.
دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

این نوشتار قصد دارد بخشی از آیه ۲۹ سوره «فتح» را که درباره ویژگی های ممتاز رسول الله له و یاران واقعی ایشان نازل شده است تبیین کند
مجاهدان متحد، محبوبان خدا

مجاهدان متحد، محبوبان خدا

وحدت مجاهدان در راه خدا از دیدگاه آیات و روایات اهمیت بسزایی در اسلام دارد. وجود اختلاف ها و نزاع ها میان مجاهدان و جبهه مقاومت یکی از ترفندهای دشمنان اسلام است
مسئله فلسطين از دیدگاه مقام معظم رهبری

مسئله فلسطين از دیدگاه مقام معظم رهبری

امروزه مسئله فلسطین، مسئله اول جهان اسلام و بشر است که در کانون تحولات جدید قرار دارد؛ تحولاتی که آمریکا و صهیونیستها در تلاش برای تغییر تاریخ و رقم زدن وقایع عظیم هستند. آغاز این تحولات به عملیات طوفان الاقصی در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵) مهر ماه ١٤٠٢) بر می گردد؛ زمانی که جنبش حماس حمله های خود به پایگاههای اسرائیلی را آغاز کرد.

پر بازدیدترین ها

بررسی تولد امام علی (علیه السلام) در کعبه از نگاه علمای شیعه و اهل سنت

بررسی تولد امام علی (علیه السلام) در کعبه از نگاه علمای شیعه و اهل سنت

یکی از شبهاتی که امروزه وهابی ها مطرح می کنند این است که امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد نشده است و این تولد امام (علیه السلام) در کعبه فضیلتی برای امام (علیه السلام) شمرده نمی شود در حالی که با مراجعه با کتب علمای شیعه و اهل سنت دانسته می شود که علمای شیعه و بسیاری از علمای اهل سنت قائل هستند که امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد شده است و این جزو مناقب و فضائل حضرت (علیه السلام) شمرده می شود. از باب نمونه به چند مورد از اقوال کلام علمای شیعه و اهل سنت اشاره می گردد.
بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

ملاحظه تأکید سنت و روایات متعدد در باب حمایت از مظلومان، از خداوند متعال، پیامبر (صلی الله علیه وآله)، اهل بیت (علیهم السلام) و فقهای شیعه، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. طبق مبانی قرانی و روایی اسلام همه مظلومان جهان، مورد حمایت هستند. دین، مذهب، رنگ، نژاد، جغرافیا، جنست و مانند آنها موجب ترک حمایت و دفاع از مظلومان نمی گردد. از آنجایی که برای برخی، شبهه و سوال است که چه نیازی به حمایت مستضعفین عالم است؟ و به چه دلیل نظام اسلامی به دیگر ملت های مستضعف در مقابل مستکبران حمایت می کند؟ لذا در این نوشتار بررسی می شود آیا حمایت از مظلومان طبق مبانی آیات و روایات است یا نه؟ با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید: آیات و روایات متعددی از اهل بیت (علیهم السلام) دلالت بر حمایت از مستضعفین و مظلومان جهان، دارد تا جایی که بسیاری از فقهای شیعه حمایت از مظلومان را در مقابل ظالم واجب شمردند.
No image

روش همسران پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در عزاداری برای امام حسین (علیه السلام)

زنان مسلمان در زمینه هاي گوناگون و فراوان در صدر تاریخ اسلام، تاثیرات بسیار مهمی داشتند . برخی از آنان با نقشهاي مثبت یا منفی خود در جهت گیري حاکمیت و مردم تاثیر گذار بودند که نمونه هاي آن در تاریخ در جنگ ها و موارد فراوان دیگر نقل شده است. از جمله زنانی که تاثیر مثبتی در صدر اسلام تا زمان وفات داشتند، برخی از همسران پیامبر صلی الله علیه وآله بودند.
دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

این نوشتار قصد دارد بخشی از آیه ۲۹ سوره «فتح» را که درباره ویژگی های ممتاز رسول الله له و یاران واقعی ایشان نازل شده است تبیین کند
برکات اجتماعی ظهور حضرت مهدی (عج) در روایات فریقین

برکات اجتماعی ظهور حضرت مهدی (عج) در روایات فریقین

به گواه روایات متعددی که در مصادر اسلامی (اعم از کتب روایی شیعیان و یا اهل سنت) نقل شده اند، عصر ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، را می توان عصری بی نظیر و آرمانی خواند که عموم آحاد بشریت در آن دوران، از برکات و ثمرات فراوانی متنعم خواهند بود. در این میان، آثار اجتماعی عصر ظهور را می توان یکی از مهم ترین جلوه های نزول برکات الهی در آن روزگار قلمداد کرد که بی تردید بیان و یادآوری روایات موجودی که محدثین مسلمان در این باره نقل کرده اند، نقش بسزایی در راستای تقویت فرهنگ انتظار در جامعه اسلامی خواهد داشت. از این رو نگارنده در نوشتار پیش رو با نیم نگاهی به روایاتی که شیعه و سنی در رابطه با برکات اجتماعی عصر ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نقل کرده اند، به برخی از این برکات اشاره می کند. شایان ذکر است نابودی ظلم، توسعه رفاه اجتماعی، از بین رفتن نا امنی، شکل گیری رضایت عمومی و تحقق وحدت از جمله مهم ترین برکات اجتماعی عصر ظهور هستند که نویسنده در این نوشتار، آن ها را بیان کرده است.
Powered by TayaCMS