فرصت‌ها و چالش‌هاي اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي بر تربيت اجتماعي

فرصت‌ها و چالش‌هاي اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي بر تربيت اجتماعي

نویسندگان: اكبر صالحي* و  امير مرادي**

هدف اصلي اين پژوهش، تبيين و ارزيابي فرصت‌ها و تهديدهاي اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي بر تربيت اجتماعي است. سؤالات پژوهش عبارت است از: چه رابطه‌اي بين اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي با تربيت اجتماعي وجود دارد؟ فرصت‌هاي و تهديد‌هاي اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي براي تربيت اجتماعي كدامند؟ روش پژوهش حاضر توصيفي - تحليلي است. نتايج حاصل از پژوهش نشان مي‌دهد كه مهم‌ترين فرصت‌هاي اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي براي تربيت اجتماعي، عبارت است از: تشويق كاربران به شركت در مشاركت‌هاي مفيد اجتماعي، گذر از مرزهاي جغرافيايي و آشنايي با افراد، جوامع و فرهنگ‌هاي مختلف، ايجاد و تقويت خرد جمعي، بيان آزادانة عقايد، ايده‌ها، افكار و تمرين مهارت‌هاي اجتماعي؛ مهم‌ترين تهديدهاي آن نيز عبارت است از: افزايش انزواي اجتماعي و كاهش تعاملات واقعي اجتماعي با والدين، دوستان و اقوام، برتري جنبة «هويت‌زا» بودن اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي بر جنبة «هويت‌ساز» بودن آن، ايجاد صميميت‌هاي مجازي و به‌خطر افتادن روابط چهره به چهره، ترويج فرهنگ هرزه‌نگاري و شكستن حريم خصوصي.

واژگان كليدي: فرصت‌ها، تهديدها اينترنت، شبكه‌هاي اجتماعي، تربيت اجتماعي.

 

---------------------------------------------------

* . استاديار گروه فلسفه تعليم و تربيت دانشگاه خوارزمي، دانشكده روانشناسي و علوم تربيتي، salehihidj2@yahoo.com

** . دانشجوي دكتري فلسفه‌ تعليم و تربيت دانشگاه خوارزمي، amirmoradi8@yahoo.com



Social education: opportunities and challenges in Internet and social networks

Akbar Salehi*

Amir Moradi**

 

The main purpose of this research is to explain and evaluate internet and social networks opportunities and challenges for social education. The questions of the research are proposed as follows: what is the relation between internet and social networks and social education? What are internet and social networks opportunities and challenges for social education? The research uses a critical-descriptive and quantitative content analysis method. The results show that the most important opportunities for social education in internet and social networks include: encouraging the users to participate in useful social contributions, passing through geographical boundaries and knowing different people, societies, and cultures, creation and promotion of collective wisdom, freedom of beliefs and ideas, and exercising social skills. The main threats also include: increasing social isolation and lowering actual social relations with parents, friends and relatives, priority of “identity creation” aspect of internet and social networks over its “identity making” aspect, making virtual intimate relations, threatening face-to-face relations, promotion of pornography, and disregarding the privacy.

Keywords: opportunities, challenges, internet threats, social networks, social education.

 

------------------------------------

* .Assistant professor of the philosophy of education group, Kharazmi  University, Department of psychology and education sciences, salehihidj2@yahoo.com

** . PhD student of the philosophy of education,  Kharazmi  University, amirmoradi8@yahoo.com

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

جايگاه انسان كامل در نظام هستي از منظر عرفا

جايگاه انسان كامل در نظام هستي از منظر عرفا

اين نوشتار با روش توصيفي-تحليلي به جايگاه انسان كامل در نظام هستي ا ز منظر عارفان مسلمان پرداخته است. از منظر آنان انسان كامل، خليفه حق‌تعالي، قطب عالم امكان و واسطه دريافت فيض از حق‌تعالي است. به عقيده بسياري از عرفا، انسان كامل به منزله روح عالم هستي مي‌ماند؛ همان‌گونه که روح امور بدن را تدبير مي‌كند، انسان كامل هم امور عالم را تدبير مي‌نمايد؛ گرچه به لحاظ بشري خود وي توجه نداشته باشد. هرگاه انسان كامل از عالم دنيا به عالم آخرت منتقل شود، خزائن الهي نيز به آن عالم منتقل خواهند شد، بساط عالم ماده جمع خواهد شد و رستاخيز قيام خواهد كرد. اين باور اهل تصوف، با عقايد شيعي، بسيار هماهنگ است؛ زيرا روايات شيعي نيز در اين معنا، صراحت دارد كه هرگاه حجت خدا از روي زمين ارتحال يابد، زمين متلاشي خواهد شد؛ ويژگي‌هاي كه از زبان اهل تصوف براي اهليبت بيان شده است، حاكي از اين مطلب است كه از منظر آنان انسان كامل، منطبق بر اهلبيت (ع) مي‌شود.
حقيقت متعالي و تعينات آن

حقيقت متعالي و تعينات آن

حقيقت متعالي، حقيقتي است كه از هر قيدي رها است؛ از اين حقيقت به غيب الغيوب و هويت مطلقه و وجود من حيث هو هو، نيز تعبير كرده‌اند. اين حقيقت در مرتبه اطلاق هيچ حكمي را نمي‌پذيرد، به همه موجودات نسبت يكسان دارد؛ اما از لازمه آن، علم به ذات و شعور به كمال ذاتي و اسمائي است. علم به ذات موجب، افتادن بي‌تعين در دام تعين مي‌شود.
جایگاه عقل در نظام سلوکی عرفا

جایگاه عقل در نظام سلوکی عرفا

عقل در نظام سلوکی عرفا، دارای دو جایگاه مجزا است. عقل در مراحل ابتدایی سلوک هدایتگر، راهگشا و روشنگر است؛ اما در مراحل عالی‌تر سلوکشان هدایتگری و راهبری از عقلانیت و تعقل جدا می‌شود؛ در این راستا باید توجه داشت که منزلت عقل نفی نمی‌شود، بلکه عقلانیت در صیرورت وجودی عارف به امری فراعقلی و نه غیرعقلی تبدّل و تحول می‌یابد. متاسفانه نزد برخی راهروان طریق سلوک این امر به مثابه ضد عقلی بودن تعالیم عرفانی تلقی می‌شود، حال آن‌که میان امر فراعقلی و امر غیر عقلی تفاوت و تمایز معناداری است که می بایست مورد توجه و تأمل عرفان پژوهان و سالکان راه قرار گیرد؛ در این مقاله ضمن پرداختن به مفهوم انسان‌شناختی و وجودشناختی مفهوم عقل، به تفاوت و تمایز میان این دو ساحت اشاره و لوازم معرفت شناختی آن استخراج خواهد شد.
الگو رویش اعتقادی افراد و جریانات از منظر قرآن کریم

الگو رویش اعتقادی افراد و جریانات از منظر قرآن کریم

قرآن کریم با استفاده از آیات خویش انسان را به‌سوی کمال سوق می‌دهد؛ پس باید بر طبق این فرمان‌ها روند زندگی را در مسیر رویش قرارداد. با بررسی و تحلیل الگوی رویش می‌توان اصلی‌ترین نقش را در خود فرد و آن جامعه جستجو کرد که ایمان را در درون خویش حس نمودند و فطرتشان علی‌رغم، القائات منفی افراد دیگر، ایشان را به این مسیر نزدیک نمودند، مانند همسر فرعون که با توجه به محیطی دور از معنویات، به دیندار شد...

پر بازدیدترین ها

رشد معنوی انسان از منظر قرآن و حدیث

رشد معنوی انسان از منظر قرآن و حدیث

این پژوهش نشان می‌دهد که ایجاد رابطه درست بین فرد و مسائل خود، ایجاد رابطه درست بین فرد و دیگران و ایجاد رابطه با خدا و کسب آرامش در پرتو آن از آثار رشد معنوی است؛ همچنین، تفکر، ایمان، انجام خوبی و ترک زشتی از علل رشد معنوی و جهل، کفرورزی و پیروی از شهویات از موانع رشد معنوی است.
آسیب‌ها و تهدیدهای اختلافات مذهبی در جهان اسلام

آسیب‌ها و تهدیدهای اختلافات مذهبی در جهان اسلام

مقاله حاضر ضمن بررسی فلسفه تفاوت‌ها و تنوع‌های میان انسان‌ها، تنوع و اختلاف از دیدگاه اسلام و انواع اختلافات مذهبی را تبیین و سپس به عوامل پیدایش اختلاف و تفرقه مذاهب را به لحاظ درونی و بیرونی پرداخته و نتایج و آثار ناشی از آن را بیان می‌کند...
حقیقت یوگا

حقیقت یوگا

در این مقاله با تکیه بر اصلی‌ترین متن یوگا، یعنی یوگاسوتره، حقیقت یوگا بررسی شده است و رابطه آن با آیین هندوییسم، اهداف و آثار آن مورد بررسی قرار گرفته است...
جهانی شدن، دین و چالش های دینی

جهانی شدن، دین و چالش های دینی

رابطه ی بین دین و جهانی شدن به چه نحو است؟ مذهب چگونه در چشم انداز جهان گرایانه جای می گیرد؟ آیا جهانی شدن ...
Powered by TayaCMS