معرفی کتاب بررسی و نقد عرفان‌های نوظهور

معرفی کتاب بررسی و نقد عرفان‌های نوظهور

نویسنده کتاب بررسی و نقد عرفان‌های نوظهور احمد حسین شریفی است. این کتاب از سوی مرکز بین‌المللی ترجمه و نشر المصطفی (ص) منتشر شده است. کتاب به بررسی و نقد عرفان‌های نوظهور با شرح چرایی ایجاد و ترویج مکتب اُشو و چهار جریان عرفانی در کشور‌های دیگر پرداخته است. این کتاب در قالب 10 درس است. در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: گرایش به معنویت و دین، از امیال غریزی بشر است؛ این امیال دو گونه هستند: امیالی که به‌صورت غیرارادی فعال می‌گردند و امیالی که با تحقق شرایطی فعال می‌شوند. از مهم‌ترین شیوه‌های سلوکی آیین‌ها و گروه‌ها، آمیختگی حق و باطل در ایجاد فرقه‌های نوظهور است... امروزه، صدها فرقه و آیین عرفانی و معنوی خرد و کلان در دنیا به‌ویژه در جهان اسلام و ایران، ‌به گونه‌های مختلف در حال فعالیت و عضوگیری‌اند و همگی آن‌ها نیز مدعی پاسخ‌گویی به این میل فطری هستند. محتوای این کتاب در قالب 10 درس با عنوان‌های «کلیات و تعاریف»، «علل روی آوردن به معنویت و عرفان در عصر حاضر»، «مدیریت معنویت‌گرایی جهانی»، «فرقه‌های معنوی و عرفانی در ایران (مکتب معنوی اشو)»، «مبانی نظری مکتب معنوی اشو»، «مکتب معنوی اکنکار»، «مکتب معنوی دالایی لاما»، «مکتب معنوی پائولو کوئلیو»، «شیطان‌پرستی فلسفی» و «علل تأثیرگذاری عرفان‌های نوظهور» تدوین شده است

نویسنده در درس نخست کتاب، کلیاتی از آمیختگی حق و باطل در فرقه‌ها، عرفان دینی و سکولار، عرفان کاذب و ‌جنبش‌های نوظهور دینی را مطرح کرده است. درس دوم نیز در سه بخش به بررسی دین و معنویت در عصر جدید، شواهد نظامی و اطلاعاتی در گروه‌های عرفانی و معنوی و پیروزی انقلاب اسلامی ایران اختصاص دارد. در این بخش از کتاب و در صفحه 28 درباره موضوع «دین و معنویت در عصر جدید می‌خوانیم: اگر نگاهی گذرا به وضعیت دین و معنویت در عصر جدید داشته باشیم و داده‌ها و اطلاعات اجمالی خود را مرور کنیم، تصدیق خواهیم کرد که بشر جدید پس از وقفه‌ای نسبتاً طولانی، بار دیگر به‌سوی دین و معنویت رو آورده است. اثبات وجود چنین گرایشی در انسان عصر جدید - به‌ویژه در دهه‌های اخیر - به بیان دلیل و قرینه نیاز ندارد؛ کمترین شاهد وجود چنین گرایشی در انسان‌ها، اقبال روزافزون مردم به مراکز و اماکن مذهبی و معنوی و نیز تولیدات علمی و هنری ناظر به مباحث معنوی به معنای عام است. مدیریت معنویت‌گرایی جهانی موضوع محوری درس سوم کتاب است. نویسنده در ابتدای این بخش از کتاب درباره «چگونگی مدیریت معنویت‌گرایی جهانی» نوشته است: «بسیاری از اندیشمندان و اربابان فکر و فرهنگ در مغرب زمین، با درک موقعیت حساس معنویت‌گرایی جهانی،‌ تلاشی گسترده و همه‌جانبه برای جهت‌دهی این گرایش جهانی به‌سوی منافع خود به کار گرفته‌اند. آنان از ابزارهای متعدد و متنوع و شگردهای گوناگونی برای بهره‌برداری مناسب از این جَو جهانی استفاده می‌کنند.» وی در ادامه در این زمینه به مواردی مانند چگونگی القای مفاهیم معنوی به جنین،‌ چگونگی ارائه مفاهیم معنوی به کودکان، طراحی کارتون‌های ماورایی و معنوی،‌ بازی‌های رایانه‌ای، ساختن فیلم‌های عرفانی و تدوین رمان‌ها و داستان‌های تخیلی اشاره‌کرده است.

درس‌های چهارم و پنجم کتاب به معرفی کلی مکتب معنوی اشو و مبانی نظری این مکتب پرداخته است. درباره کتاب‌های منتشر شده درباره این مکتب در صفحه 67 کتاب آمده است: «کتاب‌های منتشر شده از اشو، به بیش از 33 زبان ترجمه شده و در اختیار خوانندگان قرار گرفته است؛ البته اشو، هرگز کتابی ننوشت. همه کتاب‌های او که بیش از 650 کتاب است، نسخه‌برداری از سخنرانی‌های وی هستند. نزدیک به هفت هزار سخنرانی از او روی نوار کاست و یک‌هزار و هفتصد سخنرانی روی نوار ویدئو ضبط شده است. کتاب‌های او تحت عنوان غیرافسانه‌ای، در سال 1988، در ایتالیا، ژاپن و کره، عنوان پرفروش‌ترین آثار را به دست آورد. نویسنده در درس‌های ششم و هفتم کتاب مکتب‌های معنوی اکنکار و دالایی لاما را معرفی کرده و در درس هشتم به مکتب معنوی پائولو کوئلیو پرداخته است. در این درس درباره اندیشه‌های حاکم بر مکتب معنوی کوئلیو در صفحه 156 می‌خوانیم: «توجه داشته باشید که فهم اندیشه‌ها، ایده‌ها و مبانی فکری کوئلیو، پیچیدگی ویژه‌ای دارد، زیرا قالب بیانی‌اش ادبی و داستانی است و اندیشه‌های خود را کمتر صریح و شفاف بیان می‌کند. به‌اختصار می‌توان گفت که اصول اندیشه‌ها و دیدگاه‌هایی که لابه‌لای کتاب‌های کوئلیو مطرح شده‌اند، عبارت‌اند از: عنصر جنسیت،‌ استاد پرستی و قطب‌محوری، عشق درونی، افسانه شخصی، ‌کیمیاگری، لذت طلبی، ‌تناسخ،‌ پیامبری عشق،‌ برهنگی و آزادی، چهره مادینه خداوند، نیایش به‌صورت رقص،‌ عشق زمینی، نشانه‌شناسی،‌ ترویج روسپی‌گری، تبلیغ پلورالیسم دینی و سلوکی و تجربه دینی. درس‌های نهم و دهم کتاب حاضر نیز به دو موضوع شیطان‌پرستی فلسفی و علل تأثیرگذاری عرفان‌های نوظهور اختصاص دارد. در این بخش از کتاب از مواردی همچون جهل عمومی، ‌افسردگی و درگیری‌های مهم ذهنی، زمینه‌های خانوادگی، فعالیت در پوشش مراکز فرهنگی و ورزشی، استفاده از روش تبلیغات رودررو،‌ استفاده از هنرهای جذب، دل‌بستگی هواداران،‌ پنهان‌کاری رهبران، کنترل همه‌جانبه مریدان، بمباران محبت، مرحله‌ای و اجرایی بودن برنامه‌ها و سستی در طرح عرفان حقیقی، به‌عنوان مهم‌ترین علل تأثیرگذاری عرفان‌های نوظهور معرفی‌شده‌اند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

جدیدترین ها در این موضوع

مؤلفه‌های حفظ کرامت زن در سبک زندگی اسلامی

مؤلفه‌های حفظ کرامت زن در سبک زندگی اسلامی

این نوشتار بر آن است تا با روش توصیفی‌تحلیلی به این سؤال پاسخ دهد که مؤلفه‌های حفظ کرامت زن در سبک زندگی اسلامی چیست. این پژوهش نشان می‌دهد دو نوع کرامت داریم: 1. کرامت ذاتی که همة انسان‌ها از آن برخوردارند؛ 2. کرامت اکتسابی که با تقوا به دست می‌آید.
واکاوی پیامدهای بی‌حجابی از منظر قرآن و روایات

واکاوی پیامدهای بی‌حجابی از منظر قرآن و روایات

مقالة حاضر با روش مروری- کتابخانه‌ای به بررسی پیامدهای بی‌حجابی پرداخته و نتیجه می‌گیرد بی‌حجابی در زمینة دنیوی و اخروی این پیامدها را بر جای می‌گذارد: ابتذال زن و سقوط شخصیت او، از بین‌رفتن آرامش روانی، تحریک مردان، گسترش‌یافتن فساد و فحشا، افزایش آمار طلاق، در احاطة شیطان قرارگرفتن، مورد عقوبت قرارگرفتن زنان و همسرانشان و مورد آزار و اذیت قرارگرفتن توسط افراد پست و... .
معیارهای معاشرت اسلامی

معیارهای معاشرت اسلامی

این نوشتار درصدد بررسی معیارهای معاشرت در اسلام ‏است. از جمله موضوع‌هایي كه پژوهش در آن جايگاه ويژه‌اي دارد، نوع معاشرت انسان‌ها است. در متون دینی معیار‌هاي عدیده‌ای برای معاشرت بیان شده است. بررسی هر یک از این عناوین، وجه تمايز و امتياز این نوع هم‌زیستی را با ديگر روش‌ها روشن می‌کند.
واكاوى آسیب‌ها و پیامدهای منفی مدرنیته در ساختار خانواده مسلمان

واكاوى آسیب‌ها و پیامدهای منفی مدرنیته در ساختار خانواده مسلمان

مدرنیته شیوه‌ای نو در حوزه‌های مختلف زندگی انسان است که با ارائه‌ی سبک جدیدی از زندگی، تحولی فراگیر را در جامعه به ارمغان آورد که این مقاله به بررسی پیامدهای مدرنیته در خانواده پرداخته است. مدرنیته دارای تأثیرات مثبتی مانند رفاه و سهولت دسترسی به دنیای اطلاعات بود؛ اما پیامدهای منفی نیز به همراه داشت. هدف از بررسی این موضوع، روشن‌کردن ابعاد منفی مدرنیته بر خانواده است تا با نگاهی نو به این مسئله از منفی آن بر خانواده به‌عنوان مهم‌ترین عضو جامعه کاسته شود. نوشتار حاضر بعد از بررسی منابع اسلامی، تحلیلی، جامعه‌شناسی و سایر منابع، با روش فردی، کتابخانه‌ای، توصیفی و کاربردی پس از اشاره به جایگاه خانواده در اسلام و مؤلفه‌های مدرنیته، به پیامدهای منفی مدرنیته از جمله تغییر در ساختار و فرهنگ خانواده و شیوه‌ی همسرگزینی، کاهش روابط عاطفی خانواده و میزان باروری و افزایش طلاق می‌پردازد.
سبک زندگی اهل‌بیت (علیهم‌السلام) با رویکرد فرزند‌آوری

سبک زندگی اهل‌بیت (علیهم‌السلام) با رویکرد فرزند‌آوری

پژوهش حاضر به سبک زندگی اهل‌بیت (علیهم‌السلام) با رویکرد فرزند‌آوری می‌پردازد. زمینه و هدف پژوهش، تشویق برای فرزند‌آوری و تکثیر آن است. این پژوهش درصدد ارائه‌ی سبک نظری و عملی اهل‌بیت (علیهم‌السلام) در فرزند آوری و تکثیر آن است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است.

پر بازدیدترین ها

چرایی و چگونگی تبدیل ضد ارزش به ارزش در سبک زندگی

چرایی و چگونگی تبدیل ضد ارزش به ارزش در سبک زندگی

آنچه ما در اینجا به دنبال آن هستیم، این است که چرا گاهی یک ضد ارزش در نظر مردم آن جامعه به‌صورت ارزش تلقی می‌شود؛ ازاین‌رو با استفاده از روش تحقیق استنتاج منطقی در پی بیان احتمالاتی چون تحول در سرشت آدمی، باورهای نادرست، تغییر در نفس فعل، تقلید نابه‌جا، وسوسه‌های نفسانی، عدم اعتقاد قلبی و برخی علت‌های نسبی دیگر خواهیم بود.
بررسی تطبیقی سبک زندگی غربی و اسلامی

بررسی تطبیقی سبک زندگی غربی و اسلامی

پژوهش حاضر کوششی در جهت استخراج و بررسی تطبیقی و تحلیلی سبک زندگی در غرب و اسلام است. به بیانی دقیق‌تر هدف کلی این پژوهش، بررسی تطبیقی سبک زندگی غربی و اسلامی است...
واکاوی پیامدهای بی‌حجابی از منظر قرآن و روایات

واکاوی پیامدهای بی‌حجابی از منظر قرآن و روایات

مقالة حاضر با روش مروری- کتابخانه‌ای به بررسی پیامدهای بی‌حجابی پرداخته و نتیجه می‌گیرد بی‌حجابی در زمینة دنیوی و اخروی این پیامدها را بر جای می‌گذارد: ابتذال زن و سقوط شخصیت او، از بین‌رفتن آرامش روانی، تحریک مردان، گسترش‌یافتن فساد و فحشا، افزایش آمار طلاق، در احاطة شیطان قرارگرفتن، مورد عقوبت قرارگرفتن زنان و همسرانشان و مورد آزار و اذیت قرارگرفتن توسط افراد پست و... .
سبک زندگی و فرهنگ ازدواج

سبک زندگی و فرهنگ ازدواج

در این مقاله سعی شده با تبیین مفاهیم سبک زندگی و زندگی اسلامی - ازدواج در ادیان - کشورها و فرهنگ‌های مختلف بررسی، موانع و مشکلات موجود در مسیر ازدواج را بیان کرده و پیشنهاداتی برای ازدواج و تشکیل زندگی مطابق فرهنگ و آموزهای دینی و اسلامی ارائه شود...
Powered by TayaCMS