آداب خوابیدن

آداب خوابیدن

آداب خوابیدن

قال الصّادق(ع): نم نوم المعتبرین و لاتنم نوم الغافلین، فان المعتبرین الاکیاس ینامون استرواحاً و لاینامون استبطاراً. قال النّبیّ(ص): تنام عینای و لاینام قلبی. و انو بنومک تخفیف مؤنتک علی الملائکة و اعتزال النّفس عن شهواتها. و اختبر بها نفسک، و کن ذامعرفة بانّک عاجز ضعیف لاتقدر علی شی‌ء من حرکاتک و سکونک الّا بحکم اللَّه و تقدیره. فانّ النّوم اخوالموت فاستدلّ بها علی الموت الّذی لاتجد السّبیل الی الانتباه فیه و الرّجوع الی صلاح ما فات عنک. و من نام عن فریضة او سنّة او نافلة فاته بسببها شی‌ء فذلک نوم الغافلین و سیرة الخاسرین و صاحبه مغبون. و من نام بعد فراغه من اداء الفرائض و السّنن و الواجبات من الحقوق فذلک نوم محمود. و انّی لااعلم لاهل زماننا هذا شیئاً اذا اتوا بهذه الخصال اسلم من النّوم، لانّ الخلق ترکوا مراعاة دینهم و مراقبة احوالهم و اخذوا شمال الطّریق. و العبد ان اجتهد ان لایتکلّم کیف یمکنه ان لایستمع الّا ماله مانع من ذلک، و انّ النّوم من احدی تلک الالات. قال اللَّه تعالی: (انّ السّمع و البصر و الفؤاد کلّ اولئک کان عنه مسؤولاً) و انّ فی کثرته آفات، و ان کان علی سبیل ما ذکرناه. و کثرة النّوم یتولّد من کثرة الشّرب و کثرة الشّرب یتولّد من کثرة الشّبع و هما یثقلان النّفس عن الطّاعة و یقسیان القلب عن التّفکّر و الخشوع. و اجعل کلّ نومک آخر عهدک من الدّنیا و اذکر اللَّه تعالی بقلبک و لسانک و خف اطّلاعه علی سرّک و اعتقد بقلبک مستعیناً به فی القیام الی الصّلاة اذا انتبهت، فانّ الشّیطان یقول لک: نم فانّ لک بعد لیلاً طویلاً، یرید تفویت وقت مناجاتک و عرض حالک علی ربّک. و لاتغفل عن الاستغفار بالاسحار فانّ للقانتین فیه اشواقاً.

امام صادق(ع) فرمود: چون عبرت‌آموزان بخواب، نه مانند غافلان؛ زیرا عبرت‌آموزان، زیرک‌اند و برای کسب استراحت می‌خوابند، نه از روی غفلت و نادانی. پیامبر(ص) فرمود: چشمانم به خواب می‌رود، ولی قلبم را خواب فرا‌نمی‌گیرد. و در خوابیدنت چنین نیّت کن که کار فرشتگان (موکل) را سبک کنی و نفست را از شهواتش باز‌داری. با خواب، نفس خویش را بیازمای که اگر از آن لذّت بری، از غافلانی و آگاه باش که تو موجودی عاجز و ناتوان هستی و بر هیچ حرکت و سکونی قادر نیستی، جز به حکم و تقدیر خدا. بدان که خواب، برادر مرگ است. خواب را دلیلی بر مرگ بدان؛ مرگی که بیداری ندارد و راه بازگشتی از آن نیست تا خیر و صلاحی که از تو فوت شده، انجام دهی. کسی که بخوابد و فریضه‌ای، سنّتی یا نافله‌ای از او فوت شود، در خواب غفلت است و سیره‌اش سیره زیان‌کاران باشد و صاحب چنین خوابی زیان‌کار است. و کسی که پس از فراغت از ادای فرایض و سنن و حقوق واجب، بخوابد، خفتن او پسندیده باشد و من نمی‌بینم که مردمان زمان ما، چیزی از این خصال را دارا باشند، که آنان را از [زیان و ضرر] خواب در امان بدارد؛ زیرا این مردم، رعایت دین را ترک گفته و مراقبت احوال خویش را رها کرده و به بیراهه رفته‌اند. چنانچه بنده بکوشد تا از سخن‌گفتن خودداری کند، چگونه می‌تواند از شنیدن نیز خودداری کند؛ مگر به آنچه که او را از شنیدن مانع شود، و خواب، وسیله‌ای است که در این راه می‌توان از آن بهره جست. خدای تعالی فرماید: به درستی که از گوش، چشم و قلب بازخواست می‌کنیم. در خوابِ بسیار، آفت‌ها و ضررهایی است. خواب زیاد، از نوشیدن زیاد است و بسیارنوشیدن از پرخوری است و این دو، نفس را سنگین می‌کنند و قلب را از تفکّر و خشوع و فرمان بُرداری از حق‌تعالی باز می‌دارند. هر بار که می‌خوابی، آن را خواب آخر خویش بدان و خدای تعالی را به قلب و زبان یاد کن و از آگاهی او بر نهانت بترس و از روزه و نماز استعانت جوی. بدان که چون بیدار شوی، شیطان تو را می‌گوید: بخواب، که تو را شبی بلند در پیش است. شیطان بر آن است تا وقت مناجات با خداوند و عرض حال بر آن بنده‌نواز را از تو بستاند. هیچ‌گاه از طلب غفران در سحرها غافل مباش، چرا که بندگان قانت را در سحرها شوقی دیگر است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

جدیدترین ها در این موضوع

نکاتی پیرامون حمایت جدید جولانی و اردوغان از مساله فلسطین

نکاتی پیرامون حمایت جدید جولانی و اردوغان از مساله فلسطین

اخیرا جولانی (احمد الشرع) و اردوغان به حمایت از مساله فلسطین پرداخته اند، آیا این حمایت ها جدی است و می توان روی حرفهای جولانی و اردوغان در حمایت از فلسطین حساب کرد که نکاتی در این رابطه بیان می گردد...

پر بازدیدترین ها

بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

ملاحظه تأکید سنت و روایات متعدد در باب حمایت از مظلومان، از خداوند متعال، پیامبر (صلی الله علیه وآله)، اهل بیت (علیهم السلام) و فقهای شیعه، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. طبق مبانی قرانی و روایی اسلام همه مظلومان جهان، مورد حمایت هستند. دین، مذهب، رنگ، نژاد، جغرافیا، جنست و مانند آنها موجب ترک حمایت و دفاع از مظلومان نمی گردد. از آنجایی که برای برخی، شبهه و سوال است که چه نیازی به حمایت مستضعفین عالم است؟ و به چه دلیل نظام اسلامی به دیگر ملت های مستضعف در مقابل مستکبران حمایت می کند؟ لذا در این نوشتار بررسی می شود آیا حمایت از مظلومان طبق مبانی آیات و روایات است یا نه؟ با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید: آیات و روایات متعددی از اهل بیت (علیهم السلام) دلالت بر حمایت از مستضعفین و مظلومان جهان، دارد تا جایی که بسیاری از فقهای شیعه حمایت از مظلومان را در مقابل ظالم واجب شمردند.
برکات اجتماعی ظهور حضرت مهدی (عج) در روایات فریقین

برکات اجتماعی ظهور حضرت مهدی (عج) در روایات فریقین

به گواه روایات متعددی که در مصادر اسلامی (اعم از کتب روایی شیعیان و یا اهل سنت) نقل شده اند، عصر ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، را می توان عصری بی نظیر و آرمانی خواند که عموم آحاد بشریت در آن دوران، از برکات و ثمرات فراوانی متنعم خواهند بود. در این میان، آثار اجتماعی عصر ظهور را می توان یکی از مهم ترین جلوه های نزول برکات الهی در آن روزگار قلمداد کرد که بی تردید بیان و یادآوری روایات موجودی که محدثین مسلمان در این باره نقل کرده اند، نقش بسزایی در راستای تقویت فرهنگ انتظار در جامعه اسلامی خواهد داشت. از این رو نگارنده در نوشتار پیش رو با نیم نگاهی به روایاتی که شیعه و سنی در رابطه با برکات اجتماعی عصر ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نقل کرده اند، به برخی از این برکات اشاره می کند. شایان ذکر است نابودی ظلم، توسعه رفاه اجتماعی، از بین رفتن نا امنی، شکل گیری رضایت عمومی و تحقق وحدت از جمله مهم ترین برکات اجتماعی عصر ظهور هستند که نویسنده در این نوشتار، آن ها را بیان کرده است.
رمز بقاء انقلاب اسلامی در نگاه امام  خمینی (ره)

رمز بقاء انقلاب اسلامی در نگاه امام خمینی (ره)

در آستانه چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم. انقلابی که افزون بر برکات مادی و معنویش نسبت به ملت ایران و مستضعفان عالم، همچنین بسیاری از معادلات منطقه ای و بین المللی مستکبران را برهم زد و بطور قطع و یقین می توان ادعا کرد برپایی چنین انقلابی، آرزوی بسیاری از مصلحان جهان در ادوار مختلف تاریخ بوده است.
بررسی مفاهیم مشترک احادیث شیعه و سنی در مقوله استکبارستیزی

بررسی مفاهیم مشترک احادیث شیعه و سنی در مقوله استکبارستیزی

ملاحظه تأکید سنت و روایات متعدد در مقوله استکبار ستیزی و ظلم ستیزی، از پیامبر (صلی الله علیه وآله)، اهل بیت (علیهم السلام)، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. طبق مبانی قرانی و روایی اسلام همه مسلمانان باید استکبار ستیزی و ظلم ستیزی و حمایت از مظلومان را جزو برنامه خودشان قرار بدهند. از آنجایی که برای برخی، شبهه و سوال است که چرا باید از مستکبرین عالم بیزاری جست و در مقابل آنها باید قیام شود؟ و به چه دلیل نظام اسلامی باید در مقابل مستکبرین و زورگویان بایستد و از ملت های مستضعف در مقابل مستکبران حمایت کند؟ لذا در این جستار بررسی می شود آیا احادیث شیعه واهل سنت دلالت بر استکبار ستیزی و ظلم ستیزی دارد یا نه؟ با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید: روایات متعددی از رسول الله (صلی الله علیه وآله) و اهل بیت (علیهم السلام) در منابع شیع و اهل سنت وارد شده است که مسلمانان باید در مقابل ظالم و مستکبر سکوت نکنند و به آنها کمک داده نشود و اسلام بر هر آیین و مکتبی برتری دارد.
دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

این نوشتار قصد دارد بخشی از آیه ۲۹ سوره «فتح» را که درباره ویژگی های ممتاز رسول الله له و یاران واقعی ایشان نازل شده است تبیین کند
Powered by TayaCMS