8 عبارتی که والدین نباید به کودکان بگویند

8 عبارتی که والدین نباید به کودکان بگویند

نویسنده: خاطره باقری

باوجود اینکه فرزند داشتن یکی از بهترین و شیرین‌ترین تجربه‌های زندگی است، اما سختی‌های خودش را دارد. به‌عنوان والدین باید همیشه مراقب فرزند خود بوده و نیازهای مالی و امنیت وی را مهیا کنید.

به همین دلیل ممکن است گاهی اوقات احساسات فرزند خود را نادیده گرفته و بر رشد احساسی و روحی او تأثیر مخربی وارد کنید. ممکن است گاهی اوقات ناخواسته چیزهایی بگوییم که اعتمادبه‌نفس، روحیه مثبت و انگیزه او را از بین ببریم. به همین دلیل در این مقاله ۸ عبارت را به شما معرفی می‌کنیم که هرگز نباید به فرزند خود بگویید.

۱. “من را خجالت‌زده نکن.”

گاهی اوقات والدین عباراتی را به کار می‌برند تا فرزندشان رفتار خوبی از خود نشان دهد و یا رفتاری بدی از او سر نزند. اما تکرار عباراتی مانند “من را خجالت‌زده نکن” و یا “آبرویم را نبر”، باعث می‌شود که اعتمادبه‌نفس فرزند از بین برود. فرزندانی که این عبارات را می‌شنوند معمولاً به دنبال تأیید دیگران هستند و حتی در روابط عاطفی در آینده دچار مشکل خواهند شد.

۲. “قول می‌دهم که امسال به سفر می‌رویم.”

اگرچه گفتن این عبارت باعث می‌شود که فرزند را امیدوار نگه‌داشته و از دست غرغرهای او خلاص شوید. اما اعتماد او را به شما سلب نموده و جذبه و قدرت شما را زیر سؤال می‌برد. اگرچه والدین اغلب ناتوانی و مشکات مالی را دلیل این کار می‌دانند اما شاید بهتر باشد جایگزین دیگری پیدا کنند و روش دیگری به کار ببرند تا مجبور نشوند چنین عبارتی را استفاده کنند. علاوه بر این، گفتن این عبارت باعث می‌شود دیدگاه فرزند شما نسبت به قول دادن و یا شنیدن قول، منفی شود.

۳. “زمانی که من هم‌سن تو بودم، خیلی از تو موفق‌تر بودم.”

برای کودکان زیر ۶ سال والدین همانند خدا هستند. به همین دلیل از این سنین شما می‌توانید طرز فکر کودک نسبت به خود را پایه‌گذاری کنید. و عباراتی که به کار می‌برید در این زمینه بسیار مؤثر هستند.

اگر شما فقط به موفقیت‌های خود اشاره کنید، باعث می‌شوید کودکتان ناخودآگاه با تصویر کودکی شما رقابت نموده و اعتمادبه‌نفسش کاهش پیدا کند. هرچند شاید در کودکی چندان گویا نباشد اما در بزرگ‌سالی فرد فقط به دنبال اهدافی می‌رود که دیگران را خوشحال کند و تأیید آن‌ها را دریافت نماید. درنتیجه در بلندمدت احساس خوشبختی نداشته و زندگی لذت بخشی در انتظار او قرار نمی‌گیرد.

۴. “درس بچه‌های دیگر از تو بهتر است.”

مقایسه کردن عملکرد فرزند با کودکان دیگر باعث می‌شود که او نتواند با هم‌سالان خود رابطه خوبی داشته باشد. به‌جای اینکه به جنبه‌های انسانی و عاطفی روابط توجه کنند، فقط به این توجه می‌کنند که باید با دیگران رقابت کرده و عملکرد بهتری داشته باشند.

این کار نه‌تنها مانع رشد اجتماعی آن‌ها می‌شود بلکه باعث می‌شود دیگران تصور خوبی از او نداشته باشند. علاوه براین، این کار باعث می‌شود که فرد در بزرگ‌سالی اعتمادبه‌نفس چندانی نداشته باشد و خود را با دیگران مقایسه کند.

۵. “اگر تمام غذایت را نخوری قوی نمی‌شوی.”

این عبارت که چندان جدی گرفته نمی‌شود می‌تواند تأثیر منفی بر کودک داشته باشد. زیرا نه‌تنها مشکلات تغذیه رو منجر می‌شود بلکه باعث می‌شود کودک شما در بزرگ‌سالی نسبت به بسیاری از غذاها ترس داشته باشد، زیرا بیشتر الگوهای رفتاری و ناخودآگاه فرد از کودکی سرچشمه می‌گیرد.

درنتیجه برای رسیدن به نتیجه موردعلاقه خود از فرزندتان سوءاستفاده کرده‌اید و باعث شده‌اید درباره غذا خوردن و یا نخوردن برخی از غذاهای خاص حساس شود. به‌جای این کار می‌توانید فرزند خود را به خوردن غذاهای سالم تشویق نموده و فرایند غذا خوردن را آن‌قدر جدی نگیرید.

۶. “تو درست مانند مادرت (یا پدرت) هستی.”

هرچند گفتن این جمله به شرایط بستگی دارد اما تکرار آن چندان صلاح نیست. حتی اگر برای شوخی گفته شود بازهم بر روی کودک تأثیر گذاشته و ذهنیت او درباره یکی از والدین را زیرسوال می‌برد. گفتن این جمله رابطه شما و فرزندتان را خدشه‌دار می‌کند، مخصوصاً اگر با عصبانیت گفته شود. زیرا در آن صورت نشان می‌دهد که از رابطه‌تان راضی نیستید و فرزندتان دراین‌باره نگران می‌شود. ناخودآگاه او تحت تأثیر قرارگرفته، اعتمادبه‌نفسش کاهش‌یافته و حتی در مدرسه هم دچار مشکل می‌شود. بنابراین از مقایسه کردن فرزند با همسرتان خودداری کرده و حتی در این مورد شوخی هم نکنید. اگر نسبت به همسرتان انتقادی دارید آن را در غیاب فرزندتان بازگو کنید.

۷. “نمی‌خواهم دیگر صدایت را بشنوم.”

گاهی اوقات کودکان شیطنت می‌کنند و شما به‌عنوان والدین وظیفه دارید آن‌ها را کنترل کنید. البته والدین نباید مانع از شیطنت و سروصدای کودکان شوند زیرا اقتضای سنشان است و گاهی اوقات نشانه هوش و خلاقیت سرشارشان می‌باشد. با گفتن اینکه نمی‌خواهید صدایشان را بشنوید به‌طور غیرمستقیم نشان می‌دهید که از حضورشان در زندگی خشنود نیستید. ازآنجایی‌که کودکان نمی‌توانند عبارت‌ها را از هم تشخیص دهند با شنیدن این جمله احساس گناه و اضافه بودن می‌کنند. پس به‌جای اینکه خشن شوید و از این عبارات استفاده کنید، بهتر است با لحن آرام فرزندتان را کنترل کنید.

۸. “اگر به خاطر من این کار را انجام دهی، برای همیشه دوستت خواهم داشت.”

همان‌طور که می‌دانید والدین نسبت به فرزندشان یک حس بی‌قیدوشرط دارند، اما گفتن این جملات نشان می‌دهد که عشق آن‌ها نسبت به کودک شرطی و به دلیل انجام دادن کار و یا رسیدن به هدف خاصی است. درنتیجه بر روی کودک تأثیر منفی گذاشته و روحیات او را در بزرگ‌سالی و در رابطه با دیگران، زیرسوال می‌برد.

همچنین تکرار این عبارات باعث می‌شود که کودک فقط به فکر دیگران باشد و به‌جای اولویت قرار دادن اهداف خود، سعی در خوشنود کردن دیگران باشد. بنابراین باید همیشه به فرزند خود یادآوری کنید که او را دوست دارید و عشق شما نسبت به او یک عشق بی‌قیدوشرط است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

جدیدترین ها در این موضوع

فضیلت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها) نزد اهل سنت

فضیلت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها) نزد اهل سنت

حضرت خدیجه (سلام الله علیها) دارای مناقب و فضائل کم نظیری بوده اند. حضور ایشان در میان 4 زن برتر بهشتی از جمله همین فضایل بحساب می آید که روایات فراوانی عهده دار بیان چنین فضیلتی برای آن بانوی آسمانی می باشد.

در مسند احمد بن حنبل روایتی به شکل زیر نقل شده است:

«فقال رسول الله(صلی الله علیه وآله): افضل نساء اهل الجنه خدیجه بنت خویلد، و فاطمه بنت محمد(صلی الله علیه وآله)، و مریم بنت عمران، و آسیه بنت مزاحم امراه فرعون»

حضرت خدیجه (سلام الله علیها) دارای مناقب و فضائل کم نظیری بوده اند. حضور ایشان در میان 4 زن برتر بهشتی از جمله همین فضایل بحساب می آید که روایات فراوانی عهده دار بیان چنین فضیلتی برای آن بانوی آسمانی می باشد.
آیه «وَ وَجَدَكَ عائِلاً فَأَغنى»، قطره ای از دریای فضائل بی نظیر حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها)

آیه «وَ وَجَدَكَ عائِلاً فَأَغنى»، قطره ای از دریای فضائل بی نظیر حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها)

بسیاری از مفسران شیعه و سنی در تفسیر آیه «وَ وَجَدَكَ عائِلاً فَأَغنى»، تصریح کرده اند بی نیازی رسول خدا (صلی الله علیه وآله) به واسطه اموالی بوده است که حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها)، مجاهدانه و مخلصانه آن اموال را به پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله)، تقدیم فرمود. از این رو می توان آیه مذکور را در واقع، قطره ای از دریای فضائل بی نظیر حضرت ام المومنین خدیجه (سلام الله علیها) تلقی کرد.
سید جمال‌الدین اسد آبادی، اسلام‌خواهِ شجاعِ مبارزِ بزرگ

سید جمال‌الدین اسد آبادی، اسلام‌خواهِ شجاعِ مبارزِ بزرگ

سید جمال الدین اسد آبادی شخصیتی که به عنوان یکی از پیشگامان بیداری اسلامی، همواره مورد توجه رهبر انقلاب اسلامی، بوده است. مقام معظم رهبری در سخنرانی‌های متعدد، به نقش سیدجمال در بیداری اسلامی و تأکید او بر وحدت مسلمانان اشاره کرده‌اند.
پاسخ به سخنان خلاف اسلام مولوی محمد عثمان قلندرزهی امام جمعه مسجد الخلیل خاش

پاسخ به سخنان خلاف اسلام مولوی محمد عثمان قلندرزهی امام جمعه مسجد الخلیل خاش

سالیان متمادی است که مولوی محمدعثمان قلندرزهی، امام جمعه مسجد جامع الخلیل خاش، در خطبه‌های نماز جمعه یا در درس تفسیر خود یا در سخنرانی‌های خود که غالب آن‌ها در کانال رسمی دفتر او به‌صورت کلیپ یا صوت یا متن منعکس شده است، مباحثی در میان سخنرانی‌های خود مطرح می‌کند که پیامد آن چیزی جز تکفیر مسلمانان و مشرک دانستن آن‌ها و ترویج عقیده وهابیت تکفیری نیست.
دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

این نوشتار قصد دارد بخشی از آیه ۲۹ سوره «فتح» را که درباره ویژگی های ممتاز رسول الله له و یاران واقعی ایشان نازل شده است تبیین کند

پر بازدیدترین ها

بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

ملاحظه تأکید سنت و روایات متعدد در باب حمایت از مظلومان، از خداوند متعال، پیامبر (صلی الله علیه وآله)، اهل بیت (علیهم السلام) و فقهای شیعه، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. طبق مبانی قرانی و روایی اسلام همه مظلومان جهان، مورد حمایت هستند. دین، مذهب، رنگ، نژاد، جغرافیا، جنست و مانند آنها موجب ترک حمایت و دفاع از مظلومان نمی گردد. از آنجایی که برای برخی، شبهه و سوال است که چه نیازی به حمایت مستضعفین عالم است؟ و به چه دلیل نظام اسلامی به دیگر ملت های مستضعف در مقابل مستکبران حمایت می کند؟ لذا در این نوشتار بررسی می شود آیا حمایت از مظلومان طبق مبانی آیات و روایات است یا نه؟ با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید: آیات و روایات متعددی از اهل بیت (علیهم السلام) دلالت بر حمایت از مستضعفین و مظلومان جهان، دارد تا جایی که بسیاری از فقهای شیعه حمایت از مظلومان را در مقابل ظالم واجب شمردند.
بررسی مفاهیم مشترک احادیث شیعه و سنی در مقوله استکبارستیزی

بررسی مفاهیم مشترک احادیث شیعه و سنی در مقوله استکبارستیزی

ملاحظه تأکید سنت و روایات متعدد در مقوله استکبار ستیزی و ظلم ستیزی، از پیامبر (صلی الله علیه وآله)، اهل بیت (علیهم السلام)، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. طبق مبانی قرانی و روایی اسلام همه مسلمانان باید استکبار ستیزی و ظلم ستیزی و حمایت از مظلومان را جزو برنامه خودشان قرار بدهند. از آنجایی که برای برخی، شبهه و سوال است که چرا باید از مستکبرین عالم بیزاری جست و در مقابل آنها باید قیام شود؟ و به چه دلیل نظام اسلامی باید در مقابل مستکبرین و زورگویان بایستد و از ملت های مستضعف در مقابل مستکبران حمایت کند؟ لذا در این جستار بررسی می شود آیا احادیث شیعه واهل سنت دلالت بر استکبار ستیزی و ظلم ستیزی دارد یا نه؟ با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید: روایات متعددی از رسول الله (صلی الله علیه وآله) و اهل بیت (علیهم السلام) در منابع شیع و اهل سنت وارد شده است که مسلمانان باید در مقابل ظالم و مستکبر سکوت نکنند و به آنها کمک داده نشود و اسلام بر هر آیین و مکتبی برتری دارد.
بررسی تولد امام علی (علیه السلام) در کعبه از نگاه علمای شیعه و اهل سنت

بررسی تولد امام علی (علیه السلام) در کعبه از نگاه علمای شیعه و اهل سنت

یکی از شبهاتی که امروزه وهابی ها مطرح می کنند این است که امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد نشده است و این تولد امام (علیه السلام) در کعبه فضیلتی برای امام (علیه السلام) شمرده نمی شود در حالی که با مراجعه با کتب علمای شیعه و اهل سنت دانسته می شود که علمای شیعه و بسیاری از علمای اهل سنت قائل هستند که امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد شده است و این جزو مناقب و فضائل حضرت (علیه السلام) شمرده می شود. از باب نمونه به چند مورد از اقوال کلام علمای شیعه و اهل سنت اشاره می گردد.
هم‌افزایی در گفتار و سیره امام علی (علیه السلام)

هم‌افزایی در گفتار و سیره امام علی (علیه السلام)

ملاحظه تأکید هم افزایی و وحدت از نگاه آیات و روایات پیامبر (صلی الله علیه وآله) و اهل بیت (علیهم السلام) و حکومت علوی، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. امام علی(علیه السلام) وحدت اسلامی را از نعمتهای الهی می‌داند و با وجود این که بعد از پیامبر (صلی الله علیه وآله) اختلافاتی رخ داده است ولی امیر مومنان (علیه السلام) تمام تلاش خودش را کردند که جامعه اسلامی در مقابل دشمنان خارجی و داخلی دچار تشتت و اختلاف نگردد و از این طریق بتوانند بر جامعه اسلامی حکومت و ولایت داشته باشند. در این نوشتار با زوایای مختلف به بررسی مساله هم افزایی در گفتار و سیره امام علی(علیه السلام) پرداخته شد و با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید که قران، رسول الله (صلی الله علیه وآله)، امامت و ولایت، اهل بیت (علیهم السلام)، رهبر و حاکم جامعه اسلامی، دین اسلام و رعایت حقوق مردم جزو مهمترین محور هم گرایی مسلمانان، از نگاه امام علی (علیه السلام) است. عواملی همچون «شیطان، خبث سریره، بد خلقی، رای و حکم بدون استناد به قران و سنت» به عنوان محور اختلاف در کلام امام علی (علیه السلام) بیان شد.
رمز بقاء انقلاب اسلامی در نگاه امام  خمینی (ره)

رمز بقاء انقلاب اسلامی در نگاه امام خمینی (ره)

در آستانه چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم. انقلابی که افزون بر برکات مادی و معنویش نسبت به ملت ایران و مستضعفان عالم، همچنین بسیاری از معادلات منطقه ای و بین المللی مستکبران را برهم زد و بطور قطع و یقین می توان ادعا کرد برپایی چنین انقلابی، آرزوی بسیاری از مصلحان جهان در ادوار مختلف تاریخ بوده است.
Powered by TayaCMS