معرفی کتاب جهان مذهبی، ادیان در جوامع امروز

معرفی کتاب جهان مذهبی، ادیان در جوامع امروز

نویسنده کتاب جهان مذهبی، ادیان در جوامع امروز، رابرت دیی است که توسط عبدالرحیم گواهی و دفتر نشر فرهنگ اسلامی چاپ اول /1374 منتشر شده است. کتاب حاضر با رویکردی تحلیلی، و نه صرفاً تاریخی، درباره‌ی ادیان زنده جهان به مطالعه می‌پردازد. نویسنده در تقسیم‌بندی خود درباره‌ی ادیان جهان تقریباً به تمام ادیان قاره‌ای اشاره می‌کند؛ از ادیان بومی آمریکا گرفته تا ادیان آفریقایی و هندویی، بودایی و ادیان یهود، مسیحیت و اسلام؛ همچنین برخلاف کتاب‌هایی که سعی دارند گذشته، حال و آینده هر دینی را در فصل پایانی کتاب و به طور یکجا جمع‌بندی کنند، در کتاب حاضر، وضعیت گذشته و موجود ادیان خاص در هر فصل بررسی شد و فصل کاملی نیز به ادیان جدید در آمریکا و ژاپن اختصاص یافته است. و نویسنده با مطرح کردن پرسش‌هایی کلیدی درباره‌ی ادیان سعی دارد پاسخ‌های جامعی را درباره‌ی شناخت کامل ادیان به این پرسش‌ها بدهد.

بیان پرسشهای مقدماتی

مذهب چگونه پدید آمد؟

صاحب نظران درباره‌ی منشأ پیدایش آن چه می‌دانند؟

دانستن زمان پدید آمدن مذهب چه فایده‌ و اهمیتی برای جامعه دارد؟

متون مقدس

متون مقدس دینی چه اندازه برای دین خاص، مهم است؟

نحوه‌ی برخورد با این متون و نگرش نسبت به آن چگونه است؟

انواع متون مقدس گوناگون چه نوع اعتبار در زندگی روزمره پیروان برخود و چه نوع اقتداری در زندگی آنها دارند؟

عقائد و نظریات

عقاید و نظریات چگونه از متون مقدس و سایر منابع یک دین به دست می‌آید؟ این عقاید و نظریات چگونه در دوره‌ی تاریخی یک جامعه مذهبی، تهذیب یافته، دگرگون می‌کند؟

آداب و رسوم

چه نوع عملکردی نشانه حیات دینی است؟

نقش آیین‌های عبادی و تشریفاتی چیست؟

زندگی اخلاقی چگونه تعریف و این نوع زندگی چگونه صورت می‌گیرد؟

تشکیلات و نهادها

چه نوع چارچوب سازمانی در یک دین حکم‌ فرماست؟ نهادها‌ی دینی چگونه پدید آمده، گسترش می‌یابند؟

افراد چگونه با این ساختارها ارتباط پیدا می‌کنند؟

شاخه‌ها، تقسیمات و گروه‌ها

آیا در یک دین خاص، شاخه‌ها و یا گروه‌های عمده‌ای وجود دارد؟ این گونه تقسیمات و گروه‌بندی‌ها بر چه مبنایی آغاز شده و ادامه می‌یابند؟

آیا خطوط تقسیم بندی آنها دقیق است؟

دین و جامعه

دین چگونه با جامعه رابطه می‌یابد؟

آیا این رابطه، ثابت و دایمی بوده و یا اینکه دستخوش تغییر و نوسان است؟

یک گروه مذهبی با تغییرات اجتماعی چگونه برخورد می‌کند؟

اهداف

اهدافی که موجب سرسپردگی و اخلاص و امید و آرزوی یک فرد مؤمن می‌شوند، کدام‌ها هستند؟

آیا اهداف آن جهانی بیشتر غلبه دارند یا اهداف این جهانی؟

دین در عصر حاضر

کاربرد دین در دنیای معاصر چگونه است و گروه‌های مذهبی چگونه با مسائل و مشکلاتی که به دوران جدید مربوط است، روبرو می‌شوند؟

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نکاتی پیرامون حمایت جدید جولانی و اردوغان از مساله فلسطین

نکاتی پیرامون حمایت جدید جولانی و اردوغان از مساله فلسطین

اخیرا جولانی (احمد الشرع) و اردوغان به حمایت از مساله فلسطین پرداخته اند، آیا این حمایت ها جدی است و می توان روی حرفهای جولانی و اردوغان در حمایت از فلسطین حساب کرد که نکاتی در این رابطه بیان می گردد...

پر بازدیدترین ها

بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

بررسی مبانی قرآنی و روایی حمایت از مظلومان

ملاحظه تأکید سنت و روایات متعدد در باب حمایت از مظلومان، از خداوند متعال، پیامبر (صلی الله علیه وآله)، اهل بیت (علیهم السلام) و فقهای شیعه، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. طبق مبانی قرانی و روایی اسلام همه مظلومان جهان، مورد حمایت هستند. دین، مذهب، رنگ، نژاد، جغرافیا، جنست و مانند آنها موجب ترک حمایت و دفاع از مظلومان نمی گردد. از آنجایی که برای برخی، شبهه و سوال است که چه نیازی به حمایت مستضعفین عالم است؟ و به چه دلیل نظام اسلامی به دیگر ملت های مستضعف در مقابل مستکبران حمایت می کند؟ لذا در این نوشتار بررسی می شود آیا حمایت از مظلومان طبق مبانی آیات و روایات است یا نه؟ با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید: آیات و روایات متعددی از اهل بیت (علیهم السلام) دلالت بر حمایت از مستضعفین و مظلومان جهان، دارد تا جایی که بسیاری از فقهای شیعه حمایت از مظلومان را در مقابل ظالم واجب شمردند.
بررسی تولد امام علی (علیه السلام) در کعبه از نگاه علمای شیعه و اهل سنت

بررسی تولد امام علی (علیه السلام) در کعبه از نگاه علمای شیعه و اهل سنت

یکی از شبهاتی که امروزه وهابی ها مطرح می کنند این است که امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد نشده است و این تولد امام (علیه السلام) در کعبه فضیلتی برای امام (علیه السلام) شمرده نمی شود در حالی که با مراجعه با کتب علمای شیعه و اهل سنت دانسته می شود که علمای شیعه و بسیاری از علمای اهل سنت قائل هستند که امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد شده است و این جزو مناقب و فضائل حضرت (علیه السلام) شمرده می شود. از باب نمونه به چند مورد از اقوال کلام علمای شیعه و اهل سنت اشاره می گردد.
بررسی مفاهیم مشترک احادیث شیعه و سنی در مقوله استکبارستیزی

بررسی مفاهیم مشترک احادیث شیعه و سنی در مقوله استکبارستیزی

ملاحظه تأکید سنت و روایات متعدد در مقوله استکبار ستیزی و ظلم ستیزی، از پیامبر (صلی الله علیه وآله)، اهل بیت (علیهم السلام)، نشان از اهمیت این مساله در منظومه اسلام و یکی از مسائل پر اهمیت در دین اسلام شمرده می شود. طبق مبانی قرانی و روایی اسلام همه مسلمانان باید استکبار ستیزی و ظلم ستیزی و حمایت از مظلومان را جزو برنامه خودشان قرار بدهند. از آنجایی که برای برخی، شبهه و سوال است که چرا باید از مستکبرین عالم بیزاری جست و در مقابل آنها باید قیام شود؟ و به چه دلیل نظام اسلامی باید در مقابل مستکبرین و زورگویان بایستد و از ملت های مستضعف در مقابل مستکبران حمایت کند؟ لذا در این جستار بررسی می شود آیا احادیث شیعه واهل سنت دلالت بر استکبار ستیزی و ظلم ستیزی دارد یا نه؟ با تحقیقاتی که انجام شده بدست می آید: روایات متعددی از رسول الله (صلی الله علیه وآله) و اهل بیت (علیهم السلام) در منابع شیع و اهل سنت وارد شده است که مسلمانان باید در مقابل ظالم و مستکبر سکوت نکنند و به آنها کمک داده نشود و اسلام بر هر آیین و مکتبی برتری دارد.
دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

دوستی با مؤمنان و دشمنی با دشمنان

این نوشتار قصد دارد بخشی از آیه ۲۹ سوره «فتح» را که درباره ویژگی های ممتاز رسول الله له و یاران واقعی ایشان نازل شده است تبیین کند
نشانه‌هاي ظهور حضرت مهدی علیه السلام در صحاح سته

نشانه‌هاي ظهور حضرت مهدی علیه السلام در صحاح سته

در صحاح سته از مهمترین منابع روایی اهل سنت بشمار می رود، در خصوص نشانه های ظهور حضرت مهدی علیه السلام، روایات فراوانی از پیامبر صلی الله علیه وآله و صحابه نقل شده است. هر چند در بین اهل سنت از آن به اشراط الساعه (نشانه های آخر الزمان) از آن یاد می شود ولی این منافاتی با نشانه های ظهور حضرت مهدی علیه السلام ندارد و گاها یکی می باشد زیرا بیشتر این روایات در خصوص مباحث مربوط به حضرت مهدی علیه السلام نقل شده است. این چیزی است که بزرگان اهل سنت نیز به آن اشاره کرده اند. از جمله نشانه های ظهور، پر شدن زمین از ظلم و جور و فتنه و کشتار می باشد. که در روایات زیاد به آن در صحاح سته اشاره شده است. همچنین خروج سفیانی و خسف بیداء می باشد که از نشانه های قبل از ظهور حضرت مهدی علیه السلام ذکر شده است.
Powered by TayaCMS